Actualitate

Minerii de la Alunu şi-au avertizat şefii asupra dezastrului care urma să se întâmple

Un excavator gigant, folosit pentru încărcarea cărbunelui şi a materialului steril, s-a transformat într-un morman de fiare, după o prăbuşire de taluz, în Cariera de Lignit Olteţ – Alunu, Vâlcea. Minerii susţin că şi-au avertizat şefii, în ultimele două săptămâni, asupra pericolului, dar şi că nu fost respectate fronturile şi procedurile de lucru. A fost demarată o anchetă şi luate primele măsuri.
Un utilaj de bază pentru Exploatarea Minieră Berbeşti – Alunu Vâlcea, de 2400 de tone, cel mai mare din cadrul unităţii, simbol al comunităţii, a devenit istorie, după ce săptămâna trecută a avut loc o prăbuşire de taluz care a angrenat cu ea şi imensul excavator cu rotor.
Accidentul de muncă, unic în România post-decembristă, a avut loc joi, 23 mai, în Cariera de Lignit Olteţ – Alunu. Minerii aflaţi în tură au evacuat zona înainte de a se produce o tragedie, după ce au încercat să mute utilajul. Au surprins imaginile dezastrului şi le-au făcut publice pe reţelele de socializare. În ultimele două săptămâni, susţin aceştia, şi-au avertizat şefii asupra pericolului prăbuşirii taluzului, observând mişcările de teren, dar nu au fost luaţi în seamă. În plus, mai spus ei, nu fost respectate nici fronturile ori procedurile de lucru.
După accidentul de muncă din Cariera de Lignit Olteţ – Alunu a fost demarată o anchetă. Totodată, au fost luate şi o serie de măsuri: printre acestea faptul că minerii care deserveau linia excavatorului E 01 nu vor fi trimişi acasă, ci vor fi redistribuiţi tot în cadrul Minierei, la alte linii, până se va găsi o soluţie mai bună; dar şi că acum se caută soluţii pentru consolidarea malurilor.
„Deocamdată nu există nici un pericol ca să se închidă activitatea în zonă. În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu reprezentanţii firmei de insolvenţă, administratorul judiciar şi special, în primul rând, s-a prezentat o situaţie despre ce s-a întâmplat în zonă, apoi s-a stabilit că se vor face o evaluare şi o expertiză tehnică în zonă. Am dorit să aflăm dacă se pune problema de disponibilizări şi au spus că nu, că persoanele vor fi repartizate în cadrul aceleiaşi unităţi, la alte activităţi. S-a vorbit, de asemenea, despre măsurile care vor fi luate în zonă, pentru a nu mai exista evenimente similare pe viitor. În funcţie de măsurile tehnice identificate, urmează să fie stabilizată zona care, de altfel, va fi monitorizată în permanenţă”, ne-a explicat prefectul de Vâlcea, Florian Marin.
O altă consecinţă a accidentului de muncă de la Cariera Alunu este că printr-un ordin al Ministerului Energiei s-a decis ca toate excavatoarele Complexului Energetic Oltenia (CEO) să fie verificate, mai ales după semnalele trimise de sindicalişti care au avertizat că incidentul de la Vâlcea se poate produce oricând, oriunde, inclusiv în exploatările miniere aparţinând CEO.
„N-a fost alunecare de pământ, a fost o prăbuşire de taluz acolo”, subliniază primarul comunei Alunu, pe raza căreia se găseşte cariera de lignit, referindu-se la faptul că alunecarea de teren în taluzul lateral a avut ca efect împingerea, înclinarea şi ulterior răsturnarea excavatorului.
„Probabil nu şi-au luat toate măsurile, n-au respectat procedurile de lucru, nu ştiu, rămâne să se stabilească. S-a întâmplat nenorocirea: în câteva secunde un excavator gigant s-a transformat într-un morman de fiare contorsionate. Nu au avut unde să-l deplaseze: era taluz şi într-o parte şi în alta. Cert este că nu au avut loc de refugiu. A fost haotic. S-au îngropat miliarde”, ne-a declarat Cristian Birăruţ, şeful administraţiei locale.
Lunar, excavatorul de la Olteţ – Alunu furniza peste 100.000 de tone de cărbune către CET Govora, companie care a preluat EM Berbeşti – Alunu de la CE Oltenia, în contul unor datorii istorice între cele două companii. CET Govora furnizează agent termic pentru municipiul Râmnicu Vâlcea şi abur industrial pentru societăţile de pe platforma chimică vâlceană.
În prezent, CET Govora se află în procedura reorganizării judiciare, planul de reorganizare fiind întocmit de Euro Insol, administrator judiciar fiind Remus Borza.
La Cariera de Lignit Olteţ – Alunu mai lucrează în prezent 600 de angajaţi. În timp ce sindicaliştii vorbesc de un blocaj în activitatea exploatării miniere din comuna Alunu, care va crea dificultăţi şi CET Govora, administratorul judiciar dă asigurări că nu vor exista probleme, ba chiar „prin redistribuirea personalului salariat, se va mări capacitatea de exploatare pe celelalte linii tehnologice în vederea suplinirii cantităţii de lignit aferente celei avariate”, şi că, dacă va fi nevoie, societatea este pregătită să cumpere o cantitate suplimentară în vederea acoperirii deficitului.
Tot sindicaliştii din minerit au atras atenţia asupra faptului că excavatorul E 01, distrus în urma accidentului de săptămâna trecută, era singurul în funcţiune, celelalte fiind în revizii, în timp ce administratorul judiciar susţine că activitatea va continua cu celelalte trei excavatoare disponibile: E 02, E 03 si E 04. Dintre acestea, numai E 02 este de mare capacitate.
Rămâne de văzut care vor fi rezultatele anchetei, privind cauzele producerii accidentului de muncă, având în vedere acuzaţiile şi avertismentele minerilor.

Sursa: http://ziare.eclub.ro