Actualitate

La cât a ajuns preţul porcilor „în viu“ în Oltenia şi unde se mai găsesc porci mai ieftini

Preţul porcilor pe care îi comercializează fermierii mici a crescut considerabil comparativ cu anul trecut în Olt, focarele de pestă porcină determinând restricţii semnificative în multe zone. Vă prezentăm cum se tranzacţionează animalele şi care este, de fapt, procedura legală.
În judeţele afectate de pesta porcină africană, dar nu numai, târgurile de săptămână, preferate în anii trecuţi de fermierii care cresc porci şi pentru vânzare, pe lângă cei pentru consumul propriu, au fost închise încă de la începutul toamnei. Când şi focarele de pestă şi-au făcut apariţia, în localităţile respective măsurile impuse fiind până la eliminarea porcilor din gospodării, comerţul cu animale a devenit o şi mai mare aventură. Astăzi cel mai mult se perfectează tranzacţii prin cunoştinţe şi… pe Internet. Cumpărătorul stabileşte preţul cu vânzătorul, însă totul devine greoi când trebuie să se realizeze efectiv transportul. Puţini sunt cei care cunosc procedura de îndeplinit astfel încât în cazul unui control niciuna dintre părţi să nu aibă de suferit. Cei mai mulţi nu ştiu că aceste vânzări se pot face legal, din acest motiv tranzacţiile se realizează în semi-clandestinitate, cel mai grav, atrag atenţia medicii veterinari, fiind faptul că se renunţă la analiza trichineloscopică, neapărat necesară pentru a exclude suspiciunea de trichineloză, o boală deosebit de gravă pentru om.

„Anul trecut erau 8-10 lei în viu, acum a crescut la 12 lei,şi mai mult“

Deşi preţul cărnii în marile magazine este comparabil cu cel din anii trecuţi, cu menţiunea că majoritatea produselor sunt din import, pe piaţa micilor producători a crescut considerabil faţă de preţurile întâlnite în târguri şi în gospodării anul trecut, în aceeaşi perioadă. Pe de o parte mulţi români preferă să dea un ban în plus, dar să mănânce carne românească, „de la ţărani, nu carnea ălora băloasă, din porci injectaţi“, pe de alta, ţăranii profită de conjunctură, în multe localităţi porcii fiind sacrificaţi devreme, de frica pestei, şi ce mai au, vând la preţ crescut. „Între 10 şi 12 lei kilogramul, în viu, se vând. Anul trecut au fost între 8 şi 10 lei, 10 lei fiind preţul cel mai bun, foarte bun. Carcasa sare de 15 lei, cam acolo ar fi preţul.
Direct din gospodăriile populaţiei se vând, că nu mai au voie, nu mai sunt lăsaţi în târguri. Se vând la negru, din păcate. Dacă lăsau târgurile să funcţioneze, cât de cât mai exista un control, mai aveau un act, un certificat de sănătate la ei, cel care vine-n târg. Atesta crescătorul că porcul este sănătos, era puţin mai controlat. Fermierii noştri doar obligaţi sunt determinaţi să facă ceva. Li s-a interzis să mai vină în târguri, gata, nu mai vin în târguri, dar vând de acasă, din gospodăriile proprii. Legal, nelegal, oricum o fac“, a declarat Traian Gârtan, preşedintele unei asociaţii a crescătorilor de animale dintr-o comună olteană. „Preţurile au crescut acum, dar cine a vrut porc ieftin a avut ocazia să cumpere din zona Corabia în săptămânile trecute, când, de frica pestei, oamenii au tăiat, săracii, pe capete. Unde nu e pestă, se vând cu 12 lei, clientul vine, te roagă să-l laşi să-l sacrifice, îl tranşează şi el în curte, îl ambalează şi pleacă. Cei care vor şi pregătiri, cârnaţi şi astea, mai plătesc 200 de lei de porc“, a confirmat un alt crescător de porci.

„Ei vor să scape de efective, îi vând aşa, din maşină“

Comerţul a înflorit, de asemenea, în satele oltene din vecinătatea marilor ferme de porci. „Vând cu camioanele, la negru, vând cu capu’ gol. Vor să scape, au nişte porci de reformă, vor să scape de ei, cei de prăsilă, ce rămân. Şi-au găsit proştii, vând cu 5 lei, 6 lei, şi cumpără ţiganii de e prăpăd. La preţul ăsta, le convine… Ei vor să scape de efective. Îi vând pe drum. Aşa, din maşină“, a povestit un localnic din Potcoava, judeţul Olt, fapt confirmat şi de alţi cetăţeni din zonă.
Comerţul de această manieră are şi o parte de legalitate, pentru că porcii pleacă din fermă cu documente doveditoare, spun medicii veterinari. Necazul mare este că cei la care porcii ajung, fie cumpăraţi de la proprietari, fie de la reprezentanţii diverselor ferme, îi ocolesc ulterior pe medicii veterinari. A apărut, tot în această perioadă, şi un alt fenomen: cetăţenii care sacrifică porci cumpăraţi, dar şi cei care locuiesc în localităţi supravegheate din cauza pestei porcine africane, apelează la tehnicienii veterinari pentru analiza trichineloscopică fără a mai înregistra operaţiunea. „Există tehnicieni veterinari care se duc şi fac în curte. Oamenilor le e teamă să se mai înregistreze la medicul concesionar“, a confirmat medicul Mariana Mitroi din cadrul DSVSA OLt, explicând, pe de altă parte, că tranzacţiile cu porci sunt permise dacă porcii cumpăraţi sunt crotaliaţi şi înscrişi în Baza Naţională de Date, în schimb trebuie parcursă o procedură legală. Concret, vânzătorul anunţă medicul veterinar că vrea să vândă animalul, acesta îl examinează şi eliberează un atestat de sănătate, se întocmeşte şi un buletin de mişcare, iar cu aceste acte cumpărătorul poate transporta animalul şi poate solicita ulterior, după sacrificarea porcului, şi analiza trichineloscopică. „Să contacteze medicul veterinar din acea localitate (n.r. – de unde cumpără) şi medicul veterinar îi dă toate documentele de care are nevoie“, a fost sfatul reprezentantei DSVSA Olt.

Sursa: http://ziare.eclub.ro