Actualitate

Afacerea unui tânăr antreprenor român: cazare în butoaie uriaşe la marginea plantaţiei de mure

Ionel Burtea, un antreprenor de 24 de ani din judeţul Gorj, construieşte o pensiune unicat în România. Tânărul şi-a propus să cazeze turiştii în căsuţe sub forma unor butoaie uriaşe lângă plantaţia de mure deţinută de familia sa în localitatea Ţicleni.
Camerele vor avea pat matrimonial, baie şi toate dotările necesare unui spaţiu de cazare modern. „A început dintr-o nevoie, pentru că aveam foarte mulţi prieteni sau clienţi care mă vizitau şi mă întrebau dacă găsesc locuri de cazare în zonă. M-am gândit să am totul integrat, un loc unde turistul poate să vină să consume produsele şi să vadă tot procesul”, explică Ionel Burtea. Afacerea familiei Burtea constă în valorificarea murelor din propria plantaţie, întinsă pe şapte hectare, precum şi procesarea lor şi transformarea în vin unicat în România şi în dulceaţă.

Cinci „butoaie” disponibile în 2020

Tânărul antreprenor s-a inspirat după un model văzut în Portugalia: „Am făcut un studiu de piaţă cu privire la potenţialul din zonă. Ideea noastră este să aducem noi consumatori, fiind o locaţie diferită. Avem deja rezervări şi discuţii să creăm experienţe noi şi ateliere la plantaţie. Am discutat cu un consultant să demarăm un proiect pe fonduri europene. În prima fază o să avem cinci butoaie şi o zonă de open-space. Avem spaţiu să ne extindem pe mai departe”. Lucrările vor demara primăvara viitoare, urmând să fie finalizate până la sfârşitul anului 2020. Burtea îşi doreşte să ajungă la 20 de spaţii de cazare de acest fel. Pe lângă plantaţia de mure, tânărul gorjean a accesat un fonduri europene pentru înfiinţarea unei sere de căpşuni bio: „Este vorba de o seră de căpşuni bio în extrasezon: vară, toamnă, iarnă. Nu există la nivel naţional o asemenea capacitate de producţie. Suntem în faza de implementare a acestui proiect”.

Plimbări în pădurile din apropiere

Turiştii care se vor caza în „butoaiele” din plantaţia de mure vor putea să participe la cultivarea sau recoltarea fructelor şi să se plimbe cu ATV-urile sau cu bicicletele prin pădurile din apropiere. „Turiştii vor sta într-o fermă şi vor înţelege ce înseamnă o plantaţie de fructe de pădure. În perioada iulie-august avem murele, sera de căpşuni şi partea de procesare. Scopul nostru nu este ca turiştii să vină doar în week-end, ci şi în cursul săptămânii. Să poate sta o perioadă mai îndelungată, de o săptămână sau mai mult. Turiştii preferă din ce în ce mai mult pensiunile agroturistice şi merg tot mai mult către sate”, este de părere Ionel Burtea

Sursa: http://ziare.eclub.ro/